Topcentre Limited, Brighton –
landscaping fitting for a flagship office building.

Topcentre Limited, a leading provider of serviced office accommodation in the South East, was making its flagship office building in a prestigious, Victorian Gothic, listed building on an important hill-top location in Brighton. Topcentre engaged Lovely, Lovely, Lovely to design and build landscaping to enhance this beautiful building.  The brief was to create an environment that would help to attract high-end clients to the facility, and which would require low maintenance.

Unsurprisingly, there were several challenges that we had to overcome in the course of producing a coherent, attractive scheme that would thrive in the difficult environment. The site’s dramatic, exposed position means that it faces vicious, salt-laden sea winds that burn foliage. It also had thin, dry, chalky soil. These two factors meant that plants had to be expertly selected to ensure that they can tolerate such conditions. Furthermore, their care regime must take into account the stress that these plants are under. The open nature of the site meant considerable ingenuity needed to be applied unobtrusively to protect valuable plants and garden furniture from theft. The listed status of the building and its prominence meant that the local planning officers were also keenly interested in the project.

The end result is a pleasing environment for visitors to and users of the building. For passers-by on the public highway, the scheme fittingly enhances the grandeur and beauty of the imposing building. Whilst it intentionally harks back to the style of our Victorian forebears, the planting is thoroughly modern in style. The species chosen are beautiful and apt; they are suitable for the harsh environment; they met with the approval of the planning officers; and they have modest maintenance requirements … and we shouldn’t neglect to note that achieving such balance is rarely easy!

Solutions for the difficult areas 1.

Solutions for the difficult areas 1.

In some areas, it was not feasible to layout new beds. For these areas, we chose faux lead pots and planting troughs, in period style. Exposed areas of soil were covered with slate chips, which help to reduce dehydration due to the sea winds. The colours of lead and slate tone in with those of the existing flint and of the new planting.

BuiltWithNOF

Website design by Lovely, Lovely, Lovely.  Website design and all content ©2010 Lovely, Lovely, Lovely